Orijinal adı “On Democracy” olan eser Türkçe’ye “Demokrasi Üzerine” olarak çevrilmiştir. Romanın yazarı Robert A. Dahl, siyaset bilimcidir. Demokrasi alanındaki çalışmalarıyla ün kazanmıştır. Demokrasi üzerine çok kez konuşulmuş, hakkında bir sürü makale ve roman yazılmıştır. Yine de bu konuyla ilgili tartışmalar ve bilgi açlığı son bulacak gibi gözükmemektedir. Yazara göre gençler demokrasiyi anlayamamakta bu konuda kafaları karışmaktadır. Bu da demokrasiyi gençlerin gözünde anlaşılması zor bir konu yapmaktadır.
Demokrasi konusunda yazılan romanların dili hep ağır olmuştur. Ama bu romanında Robert A. Dahl, harikalar yaratmıştır. Romanın üslubu, çetrefilli konusuna rağmen şaşırtıcı derecede anlaşılır ve okunması bir o kadar kolaydır. Genel okuyucu kitlesi konu hakkında bilgisi olmasa dahi bu romanı okuyabilmekte ve demokrasi ile ilgili pek çok yararlı bilgi edinebilmektedir. Ama anlaşılır bir dil kullanmış olması, yazarın konuyu basite indirgediği yanılgısı oluşturmamalıdır, aksine bu roman politika uzmanları için de baş ucu kitabı olmaya adaydır.
Romanda anlatım akışı içerisinde öncelikle demokrasinin kökenlerine inilmektedir. Geçmişten bugüne izi sürülen demokrasi tanımlanmaktadır. Ardından demokrasi ile doğrudan ilgili olan “siyasal eşitlik” kavramına değinilmektedir. Demokrasinin ihtiyaç duyduğu kurumların neler olduğu detaylıca açıklanmaktadır. Her koşulda demokrasinin oluşmasının ya da yürümesinin imkansızlığı üzerinde durulmaktadır. Bu sorun dahilinde demokrasinin hangi koşullara ihtiyaç duyduğu açıklanmaktadır.
Yazar, demokrasinin yolculuğunun bitmediğine dikkatleri çekmektedir. Bu yolculuğun nereye gideceği ve bir sonunun olup olmadığı bizlerce de merak konusudur.