Eserlerinde mitleri, ülkesinin tarihi ve gerçeküstü imgelemi kullanan yazar, pek çok önemli ödül almış, 1988 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmuştur. Jose Saramago’nun Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan kitapları; Kabil, Bütün İsimler, Kopyalanmış Adam, Körlük, Görmek. Yazar eserinde ölüm ve ölümsüzlük karşısında insanın şaşkınlığını, çelişkili tepkilerini ve ahlaki çöküşünü edebi, toplumsal ve felsefi anlamda derinlikli bir biçimde işler.
Adı bilinmeyen bir ülkede, dünya kuruldu kurulalı hiç görülmemiş bir olay gerçekleşir: Ölüm, o güne kadar yerine getirdiği görevinden vazgeçer ve hiç kimse ölmez. Bir anda ülkeye dalga dalga yayılan sevinç çok geçmeden yerini hayal kırıklığı ve kaosa bırakır. İlk hoşnutsuzluk cenaze levazımatçılardan gelir, sonra Sağlık Bakanlığı’nın ve hastanelerin bakım giderleri artar, ardından sosyal güvenlik sistemi çöker. Yaşanılan kaos ile birlikte hükümet sistemi derinden sarsılır. İnsanlar yeniden eski ölümlü dünyaya dönmek isterler.
Eserin anlatım dili yazarın diğer eserlerinde olduğu gibi kendine özgü ve oldukça başarılıdır. Okuyucuyu kurduğu distopya içinde dolaştırır durur.