Cesur Yeni Dünya/ Aldous Huxley

Orijinal adı “Brave New World” olan eser ülkemizde İthaki Yayınları tarafından Türkçeye çevrilmiştir. 1930 yılında yazılmış olan eserin yazarı ise Aldous Huxley’dir. Romanın türü distopya, bilimkurgu olarak değerlendirilmiştir. Roman distopya türü içerisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir. Distopya türünde olsa da içinde birçok ütopik öğe bulunmaktadır. Romandaki distopya ütopya görünümlüdür. Huxley bu romanında 1900’lerin başında hızla büyüyen endüstri toplumundan, sanayileşmeden, yaşanan dünya savaşından ve ekonomik buhrandan esinlenmiştir.

Eser birçok konuya değinmekte ve birçok sistemi eleştirmektedir. Oluşturduğu dünya günümüz dünyasıyla da benzerlikler göstermektedir. Kitabın dünyasında gerçek dünyada karşılaşmadığımız bazı detaylar da vardır. Soma adlı bir kimyasal madde buna iyi bir örnektir. Bu madde bireylerin itaat etmesini kolaylaştırmaktadır.  Bireyler şartlandırılmakta ve sisteme uyumları sağlanmaktadır. Bu uyum ve şartlama bir araya gelinen etkinliklerle, bahsi geçen soma adlı maddeyle ve daha başka birçok araçla sağlanmaktadır. Sistem bireylerin düşünmesini istememektedir.

Kitapta görürüz ki sistemle uyum sağlamış kişiler olaylara karşı duyarsız ve kayıtsızdırlar. Bu sistemde sanata, edebiyata ve özünde duygulara yer yoktur. Bu tarz şeyler sistemin ve ona uyum sağlamış bireylerin gözünde gereksizdir. Özellikle de hüzün, acı gibi duygular en gereksiz olanlarıdır.

Ancak acı insanın gelişmesi için mihenk taşı niteliğindedir. Ancak bu distopyada yaşayan insanlar bundan yoksundurlar. Bu yüzden de duygusal zekâları ve karakterleri gelişememiştir. Bu durum kitapta şu şekilde ifade edilmektedir. “Istırap karşılığında kazanılan şeylerle kıyaslandığında, şu andaki mutluluk çok sefil kalır.” Kitaptaki sistemde sansür çok yaygınlaşmıştır. Sistem içinde farklılığın, farklı olanın yeri yoktur.

Bu distopyada her şey ve herkes tek tip olmalıdır. Tıpkı fabrikada üretilmişler gibi. Zaten çocuklar fabrikalarda üretilmekte, kadınlar artık doğum yapmamaktadır. Bu toplumda artık bireysellik yok olmuştur. Her birey bütünün uyumlu parçalarıdır.

Check Also

Bir Kitap Bir Film toplu yazılar

Tuğçe Nur KOÇ’un İdarecinin Sesi Dergisinde yayınlanmış “Bir Kitap Bir Film” konulu yazılarının tamamı. Bilgisayar …

Bir yanıt yazın