Kömeren | : | Kayıtlarda Kümeören Köyü olarak yer almaktadır. |
Nafer Pehlivan | : | Sivas-Şarkışla, Kızalcaaşla beldesinde yaşayan, yöresinde Kör Nafer adıyla ünlenmiş eski güreşçilerden ve yörenin ileri gelenlerinden birisidir. |
At Koşumlamak | : | Atı, arabayı çekmek için veya üzerine binecek şekilde gerekli eyer, sırtlık çekici, koruyucu giysilerle giydirmek |
Eyer | : | Atın sırtına kayışlarla sabitlenen giysi |
Tuluk | : | Hayvan derisinden dikilerek hazırlanan yoğurt, yağ dinlendirme ve saklama kabı |
Kerpiç | : | Bağlanma özelliği kuvvetli toprağın, çamur haline getirilip, samanla karıştırılarak kalıplarda dökülmesi, kurutulması ve tuğla gibi bir duvar örme aracı olarak hazırlanması ile elde edilen malzeme |
Tırpan Biçmek | : | Arpa, buğday gibi ürünlerin toprak seviyesine iki üç cm mesafeden kesilmesi. Doğru kullanımı ekin biçmektir. Halk arasında tırpan biçmek olarak kullanılır. |
Tırpan | : | Arpa, buğday vb yıllık bitkileri toprağa yakın seviyede biçmeye yarayan ahşapsaplı, yarım yaya benzer şekildeki kesici alet |
Çıngıl | : | Bakırdan yapılmış, 1-5 litre arasında küçük su veya yemek taşıma kabı. |
Omaç | : | Özellikle bayat ekmeğin küçük parçalar halinde doğranarak yumurta ve yağla kızartılması ve üzerine çok az şeker atılması ile elde edilen bir çeşit yiyecek. |
Tırpan Çekiçlemek | : | Oval başlıklı örs denilen bir çelik üzerinde tırpanın ucunun, yani kesici kısmının çekiçle dövülerek inceltilmesi ve keskinleştirilmesi işlemi |
Masatlamak | : | Tırpanın kesici ağzının temizlenerek daha keskin hale gelmesini sağlayan zımpara yeteneğine sahip özel bir taşla tırpan ağzının dört beş kez işlem görmesi. |
Tokaç | : | Çamaşırları döverek yıkamaya yarayan, ahşaptan yapılmış bir tarafı hafif geniş bir tarafı dar saplı araç. |
Gilaburu | : | İç Anadolu ve özellikle Gemerek yöresinde yaygın yetişen, meyveleri turşu kurularak elde edilen, suyunun önemli yararlar sağladığı bilinen bir ağaççık türü |
Pobuç ekmek | : | Anadoluda geleneksel olarak yapılan, tandırda pişirilen, 0,5-1 cm kalınlığında, 20-40 cm çaplı, dairesel görünümlü ekmek |
Alaçık | : | Özellikle yazın insanların barındığı, bağ bekleme veya dinlenme, korunma amaçlı küçük yapı. |
Çinik | : | Daha çok arpa, buğday gibi tahılların ölçülmesinde kullanılan 8 kg’lık demir kap |
Pancar kırflamak | : | Topraktan yaprakları ile birlikte sökülen pancarın temizlenerek özellikle başındaki yeşillik kısmının gövdeden uzaklaştırılması işlemi |
Horum | : | Kırflanmış, arabaya yüklenmek üzere hazırlanmış iki üç metre çaplı pancar öbeği |
Dirgen | : | İki metre civarında ahşap sapı olan, bir el gibi pancarı kolayca kavrayan, bir dolduruşta 3-10 kg’a kadar pancar atabilen, dört-beş demir parmaklı sade bir alet |
Yatnak | : | Dam, evlik, samanlık gibi adlarla anılan toprak damlı binalarda taşıyıcı ağaçların (hezen, güdük vb.) üzerine enine konulacak 50-100 cm boyunda kısa taşıyıcı ahşap elemanlar |
Heybe | : | At ve eşek gibi hayvanların üzerine konulan ve iki gözü bulunan, özel olarak dokunmuş, yük taşımaya yarayan araç. |
Dana | : | Buzağının büyüğü, genelde 3-4 aylıktan sonraki hali. |
Düve | : | İnekliğe geçiş aşamasındaki dişi mal, ilk doğumdan sonra inek unvanını alır. |
Mal | : | Karışık hayvanlar topluluğu. |
Örk | : | Zemine çakılan bir ucuna ip, halat veya zincir bağlanan 20-50 cm uzunluğunda demir kazık. |
Örkleme | : | Hayvanların yayılmak veya beklemek üzere bir alanda tutulması amacıyla, boğazlarına geçirilen uzun bir zincirle ve bir örk aracılığıyla toprak zemininde uygun bir yere sabitlenmesi işlemi. |
Sıpa | : | Eşeğin yavrusu
|