1700’lü yıllardan itibaren yerleşim yeri olarak kullanılageldiği rivayet edilse de 1928 yılına ait kaynaklarda köyün adı Kümeviran olarak geçmektedir. Daha önceleri Kayseri’nin Bünyan ilçesi Sarıoğlan nahiyesine bağlıyken, 24 Kasım 1955 yılında Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlanmıştır. Köy, Gemerek ilçe merkezine 10 km, Sivas il merkezine ise 129 km uzaklıktadır. Sivas il sınırının Kayseri il sınırı ile kesiştiği noktada her iki ili birbirine bağlayan ana karayolu üzerindeki Baştepeler mevkiinden hemen üç kilometre içeride bir Türkmen köyüdür. Köye komşu yerleşim yerleri ise Baştepeler köyü, Tatlıpınar (Kırıklı) köyü, Gemerek ilçe merkezine bağlı Tatlıcak ve Kasımbeyli ile Kayseri ili Saroğlan ilçesine bağlı Muratbeyli ve Tatılı mahalleleridir. Kayseri-Sivas karayolu Baştepeler mevkiinden bakıldığında sadece Üç tepe görünür. Kümeören köyü de bu üç tepenin arkasındadır. Üç tepe, köyün güzelliğini kem gözlerden saklayan bir şemsiye gibidir. Tepenin ismi de küçükten büyüğe doğru üç ayrı tepeden ileri gelir. Nasıl oluştuğu hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Jeolojik olarak en erken bir milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. Köye ilk yerleşenler üç tane tepeye istinaden bu yere Üç tepe ismini vermişler.
Hasan amcamın oğlu Prof. Dr. K. Hüseyin Koç “Ali Gardaş: Kaybedilen Değerler Adına” isimli eserinde köyü şöyle tarif eder: “Kümeören köyü, o yıllarda, toprak damlı evleri bulunan büyük bir köydür. Yerleşiminin toplu ve evlerinin birbirine bitişik olduğu köyün hemen önünden başlayan toprağın eğimi, aşağıda vadinin ortasından geçen dere ile düzlüğe kavuşur, sonra yukarı doğru kıvrılıp en yukarıda üç başlı tepeye kadar yükselirdi. Vadiden bakınca ufukta sadece üç başı bulunan bir tepe görünürdü. Vadiden akan dere üzerine sulama göleti yapılınca, o vadi gitmiş, yerine köyün hemen bitişiğinde, suyun getirdiği siluetiyle Kümeören köyünün yeni görünümü ortaya çıkmıştı.” Bitişik evler de zamanla müstakil kiremitli evlere dönüştü. Ancak son yıllarda Üç tepenin ön yüzünde, Kayseri Sivas ana kara yolundan bakıldığında köy yolu üzerinde yeni yapılaşmaların mevcut olduğu görülür.
Gerek Üç tepe üzerinde gerekse Poyraz pınarı mevkiinde duvar kalıntıları gibi eski yerleşim bulgularına rastlanmış ise de ne yazık ki resmi makamların ve arkeolojik araştırma yapacak ilgililerin dikkati bu konuya çekilememiştir.
Köyümüzün önemli mevki ve yer adları olarak Isırgı, Hanın Pınarı, Gayacık, Maşat, Yayla Damı ve Üçtepe’yi sayabiliriz.
Köydeki insanlarda bir kabileye mensup olma şeklinde aidiyet duygusu mevcuttur. Bu duygu 20.yüzyılın sonlarına doğru zaman içerisinde etkisini kaybetmeye başlamış olsa da insanlar kendilerini ifade ederken kabile bağını dile getirirler. Kümeören Köyünde bulunan belli başlı kabileler olarak Kuzucular, Şarıklar, Selahlar, Hallöler, Uzunyahalar, Mahirler, Alikealer, Alibealer ve Durduları sayabiliriz. Aynı yerde yaşayan bu insanlar daha çok köy içinde evlilik yaptıklarından aynı zamanda birbirine çok yakın akrabadırlar.