Mastermind Sherlock Holmes Gibi Düşünmek/ Maria Konnikova

Maria Konnikova “Scientific American” dergisinde yazardır. 17 dile çevrilen eserinin orijinal adı “Mastermind – How To Think Like Sherlock Holmes” tur. Bu eser yazarın ilk romanıdır. Yazar daha sonra “The Confidence Game” adlı eserini kaleme alacaktır. İki romanda tür olarak kişisel gelişim kitaplarıdır.

Roman içerisinde farklı başlıklardan oluşan bölümler vardır. Bu durum okurun kitabı okumasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca akıcı anlatımı ve basit dili ile okunması çok zevkli bir eserdir. Eser klasik bir kişisel gelişim romanı gibi görünse bile durum böyle değildir. Ele aldığı konu itibariyle aynı türün diğer romanlarından farklı olmaktadır. Çok meşhur bir figürün beynine bizi misafir etmektedir. Bu figür, Sherlock Holmes’tan başkası değildir. Sherlock Holmes, kendisinden sonraki pek çok film, dizi ve romana ilham kaynağı olan ve Sir Arthur Conan Doyle’nin yarattığı efsanevi bir kurgu karakteridir. Bu karakteri bu kadar meşhur eden şey ise düşünme biçimidir. Bu düşünme biçiminin en tipik metodu ise “hafıza sarayı” dır.

Yazar tüm bunları örnekleyerek anlaşılması kolay bir hale getirmiştir. Bize sıra dışı bir düşünme biçimini tanıttığı için yararlı bir kişisel gelişim romanıdır.  Eser öykündüğümüz kişi olarak Sherlock Holmes’u işaret ederken, olduğumuz kişi olarak ise John Watson’ı göstermektedir. Bu ikilinin olaylar karşısındaki farklı bakış açılarını bize sunmaktadır. Yazar bu sayede bizim düşünme biçimimizin iddia ettiği gibi Watson’a benzer olduğunu bize ispat etmektedir. Gerçekten de Holmes gibi düşünebilmek çoğumuz için zordur. “…

Bu sebeple üstadın çoğu resminde, elinde bir büyüteçle nesnelere yaklaştığını görürüz. Hem çözümleme hem de tahrip etme aracı olan büyüteç, Holmes’un bakışını derinleştirir…”

Check Also

Bir Kitap Bir Film toplu yazılar

Tuğçe Nur KOÇ’un İdarecinin Sesi Dergisinde yayınlanmış “Bir Kitap Bir Film” konulu yazılarının tamamı. Bilgisayar …

Bir yanıt yazın