Oylama ve Toplantılarda Aranan Karar Yeter Sayısı

  1. GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 127. maddesine göre mahalli idare birimleri; “…il, belediye ve köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileri…” olarak belirlenmiştir. Mahalli idare organlarının seçilmesinde, karar alma hallerinde, mahallenin ayrılması ve birleşmesi, belediye kurulması ve belde adının değiştirilmesi, idari bağlılık değişikliği ve köy kurulması işlemlerindeki oylama ve toplantılarda aranan karar yeter sayısı ile ilgili hususlara 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun uygulama yönetmeliği olan “Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmelik”te yer verilmiştir.

  1. OYLAMA VE TOPLANTILARDA ARANAN KARAR YETER SAYISI NEDİR?

Türk Dil Kurumunun Büyük Türkçe Sözlüğüne göre ‘Oylama’ sözcüğü; “oy kullanma işi”, Toplantı sözcüğü ise; “Birden çok kimsenin belirli amaçlarla bir araya gelmesi, içtima” olarak tanımlanmıştır. Yine aynı Sözlükte ‘Karar’ sözcüğü; “Bir iş veya sorun hakkında düşünülerek verilen kesin yargı”, ‘Yeter’ sözcüğü; “İhtiyacı karşılayacak kadar olan, kafi”, şeklinde tanımlanmıştır. Karar ve Yeter sözcüklerinin anlamları birlikte düşünüldüğünde, Karar Yeter Sayısı; “…Bir teklif hakkında karara varılması için gereken minimum sayı olarak kabul edilir.” (Gözler, Kemal: Türk Anayasa Hukuku, s.990.)

Belli bir topluluğun bir konu hakkında karara varmak üzere toplanması ve o konu hakkında oylama yapmak suretiyle nihai karar oluşturması süreci, bu iki kavramın nasıl yakın bir ilişki içinde olduğunu bize açıkça göstermektedir. Türk hukuk sisteminde birbirleriyle sıkı ilişkisi olan bu iki kavram, toplantı ve karar almayı gerektiren durumlarda, gerek Anayasamızda gerekse özel kanunlarında belirtildiği şekillerde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu ilişkiye, ilgili mevzuat bölümünde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve TBMM İçtüzüğü, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile özel olarak da Belediye Meclislerinin Çalışma Usulleri, mahallenin ayrılması ve birleşmesi, belediye kurulması ve belde adının değiştirilmesi, idari bağlılık değişikliği ve köy kurulması işlemleri çerçevesinde değinilecektir.

  1. İLGİLİ MEVZUAT

3.1. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve TBMM İçtüzüğü Karar yeter sayısı Anayasamızın 96. maddesinde “Toplantı ve karar yeter sayısı” başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre; “Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.

Bakanlar Kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin katılamadıkları oturumlarında, kendileri yerine oy kullanmak üzere bir bakana yetki verebilirler. Ancak bir bakan kendi oyu ile birlikte en çok iki oy kullanabilir.”

TBMM’nin görüşmelere başlayabilmesi için hazır bulunması gereken milletvekili sayısına toplantı yeter sayısı; bu sayının bulunup toplantının açılması ve görüşmeler tamamlandıktan sonra, bir konuda belli yönde bir karar çıkması için, o yönde oy kullanılması gereken milletvekili sayısına da karar yeter sayısı denir (www.turkhukuksitesi.com).

Ancak, Anayasanın 96.maddesinde öngörülen, bu tavan niteliğindeki toplantı ve karar yeter sayıları,

“Anayasa değişikliği, cumhurbaşkanı seçimi, meclis başkanı seçimi, hükümetin siyasi sorumluluğu ve meclis soruşturması sunucu bakanların görevleri ile ilgili suçtan dolayı Yüce Divana sevki” gibi konularda geçerli değildir. Bu hallerde Anayasanın ilgili maddelerinde öngörülen özel toplantı ve karar yeter sayıları geçerlidir (www.turkhukuksitesi.com). Gerek toplantı gerekse karar yeter

sayısı ile ilgili uygulamada farklı yorum ve görüşlerin bulunması karşısında bu farklılıkların giderilmesi ve meclisin toplanmasını kolaylaştırıcı düzenlemeler, TBMM İçtüzüğü ve Anayasa Mahkemesinin içtihat kararları ile sağlanmıştır. Bu düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

3.1.1. Toplantıya Katılanlar

Karar yeter sayısı TBMM İçtüzüğünün 146.maddesinde “Oya konulan bütün hususlar, Anayasada, kanunlarda veya İçtüzükte ayrıca hüküm yoksa, toplantıya katılan milletvekillerinin salt çoğunluğuyla

kararlaştırılır. Salt çoğunluk belli bir sayının yarısından az olmayan çoğunluktur. İşaretle oylamada olumlu oylar, olumsuz oylardan fazlaysa, oya konan husus kabul edilmiş; aksi halde, reddedilmiş olur. Genel Kurulda bulunup da oya katılmayanlar yeter sayıya dahil edilirler” şeklinde düzenlenmiştir.

Oylama sırasında toplantıya fiilen katılanlar, oy kullanmasalar dahi, karar yeter sayısının belirlenmesinde esas alınan toplantıya katılanlara dahil edilmektedirler.

3.1.2. Salt Çoğunluk

TBMM İçtüzüğünün 146. Maddesi ile Salt Çoğunluk; “… belli bir sayının yarısından az olmayan çoğunluktur” şeklinde tanımlanmıştır. Kabul yeter sayısının, kabul oylarının fazla olması anlamına gelmez. Kabul yeter sayısı toplantıya katılanların salt çoğunluğudur. Örneğin 300 milletvekili ile açılan birleşimde yapılan oylamaya 300 milletvekilinin hepsi katılmış oylama sonucu 150 evet, 145 ret, 3 çekimser, 2 geçersiz oy çıkmıştır. Bu durumda gerekli karar yeter sayısı sağlanmış olmaz, 151 kabul oyunun olması gerekir.

3.1.3. Asgari Karar Yeter Sayısı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 96.maddesi gereğince, TBMM kural olarak toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Anayasaya göre kabul oyları hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz. Meclis 600 milletvekilinden oluştuğuna göre bu sayı 151’e eşittir. 151 milletvekilinin kabul oyu asgari karar yeter sayısıdır. Örneğin 280 milletvekili ile toplanan mecliste toplantı yeter sayısı mevcuttur, yapılan oylamada 154 kabul çıkmıştır, yani alınan TBMM kararı anayasaya uygundur. Ancak 230 milletvekili ile açılan birleşimde toplantı yeter sayısı mevcuttur, yapılan oylamada 151 kabul çıkmıştır, karar yeter sayısı en az 139 sayısını bulmadığı için anayasaya uygun değildir.

3.1.4. Nitelikli Çoğunluk

Anayasaya göre belirli işlemlerde özel çoğunluk aranmıştır. Anayasaya göre nitelikli çoğunluğun arandığı durumlar ve gerekli olan oranlar şöyledir:

  • Anayasanın değiştirilmesi, üye tamsayısının 3/5’i veya 2/3’ü,
  • Genel veya özel af ilanı, üye tamsayısının 3/5’i,
  • Cumhurbaşkanının seçilmesi; genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğu, ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki adayın katılacağı ikinci oylamada geçerli oyların çoğunluğu,
  • Meclis başkanı seçilmesi, ilk iki turda üye tamsayısının 2/3’ü, üçüncü turda üye tamsayısının salt çoğunluğu, dördüncü turda özel çoğunluk gerekli değildir.
  • Bakanın Yüce Divana sevki, üye tamsayısının salt çoğunluğu,
  • Gensoru sonucunda güven oylaması, üye tamsayısının salt çoğunluğu,
  • Cumhurbaşkanının vatana ihanetten dolayı suçlandırılması, üye tamsayısının 1/3’ünün teklifi, üye tamsayısının ¾’ü,
  • Devamsızlık nedeniyle milletvekilinin düşürülmesi, üye tamsayısının salt çoğunluğu,

Bu durumda, Anayasada belirtilen nitelikli çoğunluklar sağlanmadan alınan kararlar geçersiz olacaktır.

3.2. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimi belirli aralıklarla ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunlar da ihtiyaç duyuldukça halkoyuna sunulmaktadır. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 1.maddesinde kanunun amacı da aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

“Özel kanunlarına göre yapılacak Cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulmasında bu Kanun hükümleri uygulanır.” Ancak, bu Kanun hükümlerine göre yapılacak halkoylamalarında, halkoylaması sonucu özel kanunlarına göre belirlenecektir. Örneğin Cumhurbaşkanı seçiminde; genel oyla yapılacak bir seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu, ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki adayın katılacağı ikinci oylamada geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olacaktır. Dolayısıyla 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, özel kanunlarında belirtilen hususlar için yapılacak halkoylamasının esas ve usullerini düzenlemektedir.

3.3. Özel Kanunlarında Belirtilen Oylama ve Toplantılarda Aranan Karar Yeter Sayısı

Bu bölümde sadece “Belediye Meclislerinin çalışma usulleri, mahallenin ayrılması ve birleşmesi, belediye kurulması ve belde adının değiştirilmesi, idari bağlılık değişikliği ve köy kurulması işlemleri”ndeki oylama ve toplantılarda aranan karar yeter sayısı, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun uygulama yönetmeliği olan “Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmelik” kapsamında değerlendirilmiştir.

3.3.1. Belediye Meclislerinin Çalışma Usulleri

Belediye Meclisinin toplantı ve karar yeter sayısı 5393 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre;

“Belediye meclisi, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar

verir. Ancak, karar yeter sayısı, üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Oylamada eşitlik çıkması

durumunda meclis başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Gizli oylamalarda eşitlik çıkması durumunda oylama tekrarlanır, eşitliğin bozulmaması durumunda meclis başkanı tarafından kur’a çekilir.

Meclisin toplanmasında, üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde başkan, gün ve saatini tespit ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Gelecek toplantı, üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye sayısı ile yapılır.

Görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığı anlaşılırsa, ikinci fıkradaki hükümler uygulanır. Üyeler oylarını bizzat kullanır. Gizli oy kullanmaya fizikî bakımdan engelli üyeler, tayin edecekleri kişi eliyle oy kullanabilirler.

Oylama gizli, işaretle veya ad okunarak yapılır. Oy verme kabul, ret veya çekimser şeklinde olur.

Kararlar, meclis başkanı ve kâtip üyeler tarafından imzalanır ve bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılır.”

Meclis kararlarının kesinleşmesi ise 5393 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinde düzenlenmiştir.

Belediye meclislerinin çalışma usul ve esasları, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği ile düzenlenmiş

olup, 5393 sayılı Belediye Kanununun 19 uncu maddesine göre hazırlanmıştır. Bu Yönetmelik; belediye meclisinin, meclis başkanlık divanının, meclis ihtisas ve denetim komisyonlarının çalışma usul ve esaslarını kapsar. Belediye Meclisinde görüşülen konularla ilgili olarak salt çoğunluk, nispi çoğunluk, nitelikli çoğunluk, oyçokluğu ve oybirliği yöntemleri Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinde yer almıştır:

3.3.2. Birleşme ve Katılma İşlemleri

Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesine ilişkin hususlar, 5393 sayılı Belediye Kanununun 8 inci maddesinde “Birleşme ve Katılma” başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre;

“…Bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskûn sahasının, komşu bir beldenin meskûn sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin 5.000 metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması hâlinde, katılınacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılır. Oylama sonucunun olumlu olması

hâlinde başvuruya ait evrak, valilik tarafından katılınacak belediyeye gönderilir. Belediye meclisi evrakın gelişinden itibaren otuz gün içinde başvuru hakkındaki kararını verir. Belediye meclisinin uygun görmesi hâlinde katılım gerçekleşir. Büyükşehirlerde birleşme ve katılma işlemleri, katılınacak ilçe veya ilk kademe belediye meclisinin görüşü üzerine, büyükşehir belediye meclisinde karara bağlanır…”hükümleri bulunmaktadır.

Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için o yerde yaşayan insanların iradesinin halk oylaması yapılmak suretiyle tespitine ihtiyaç vardır. Katılma talebi için getirilen ölçüt ile halkoylamasında belirecek iradenin tespiti için yapılacak oylamalarda aranacak karar yeter sayısının ne şekilde belirleneceği hususu konumuz bakımından dikkati çeken hususlar olarak öne çıkmaktadır. Adı geçen Kanunun 8 inci maddesinde “…buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması hâlinde…” şeklinde başvuruya ilişkin ‘kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlası’ gibi çok açık bir ölçüt getirilmiştir. Oylama yapılmasına

ilişkin maddenin devamında ise “…katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılır. Oylama sonucunun olumlu olması hâlinde başvuruya ait evrak, valilik tarafından katılınacak belediyeye gönderilir…”denilmektedir. Burada oylama sonucunun olumlu olması ifade edilmekle beraber oylamada karar yeter sayısının ne olacağı, kayıtlı seçmenlerin yarısından bir fazlasının kabulünün mü, oylamaya katılanların veya geçerli oyların çoğunluğunun mu karar yeter sayısı için esas teşkil edeceği belirtilmemiştir?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, özel kanunlarında belirtilen hususlar için yapılacak halkoylamasının esas ve usullerini düzenlediği için oylamanın olumlu olması halini bu Kanuna göre de yorumlayamayacağız. O vakit başvuru için getirilen ölçünün, halkoylamasının sonucunu da belirleyici olması akla en yatkın sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesine ilişkin 5393 sayılı Belediye Kanununun 8 inci maddesine göre katılma başvurusu ile halkoylaması yapılmasına ilişkin hükümler birlikte değerlendirildiğinde; katılma talebinde bulunulan yerdeki kayıtlı seçmenlerin yarısından bir fazlası tarafından olumlu oy kullanılırsa, katılma isteği olumlu kabul edilmiş, aksi halde reddedilmiş sayılmalıdır. Belediye meclislerinin çalışma usul ve esasları, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği ile düzenlenmiş olup, 5393 sayılı Belediye Kanununun 19 uncu maddesine göre hazırlanmıştır.

3.3.3. Belediye Kurulması ve Belde Adının Değiştirilmesi ile İlgili İşlemler

Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabileceği, İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulmasının zorunlu olduğu 5393 sayılı Belediye Kanununun 4 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Aynı maddenin dört ve beşinci fıkralarında ise il ve ilçe merkezleri dışında yeni belediye kuruluşu ile ilgili hususlar aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir. Buna göre; “Bir veya birden fazla köyün köy ihtiyar meclisinin kararı veya seçmenlerinin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülkî idare amirine yazılı başvurusu ya da valinin kendiliğinden buna gerek görmesi durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahallî seçim kurulları, onbeş gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alır ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildirir. İşlem dosyası valinin görüşüyle birlikte İçişleri Bakanlığına gönderilir. Danıştayın görüşü alınarak müşterek kararname ile o yerde belediye kurulur…” denilmiştir. Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde de İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabileceği öngörülmüştür. Belediye kurulması; bir veya birden çok köyün ihtiyar meclisinin kararının bulunması veya belediye kurulması talebinde bulunan birimlerdeki seçmenlerin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülki idare amirine yazılı başvurusu üzerine o yerleşim birimlerinde halkoylaması yapılır. Karar yeter sayısı anlamında halkoylamasının olumlu olması için başvuruya ilişkin şartta belirtilen o yerdeki kayıtlı seçmenlerin yarısından bir fazlasının olumlu oy vermiş olması yeterlidir. Belde adının değiştirilmesinde de karar yeter sayısı olarak nitelikli çoğunluk aranmaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanununun 10 uncu maddesine göre; bir beldenin adı, belediye meclisi üye tam sayısının en az dörtte üç çoğunluğunun kararı ve valinin görüşü üzerine İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilmektedir. Buna dair kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla, belediyenin adı da değişmiş sayılır. Belde adının değiştirilmesinde aranan karar yeter sayısı olarak belediye meclisi üye tamsayısının en az ¾ ünün bu yönde karar vermesi gerekmektedir.

3.3.4. İdari Bağlılık Değişiklikleri ve Köy Kurulması İşlemleri

Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmeliğin14 üncü maddesinde ayrılma ve birleşme talepleri ile ilgili olarak, “…Bir köy veya belediyeye bağlı mahalle ve benzeri bağlılardan veya doğruca köy halkı tarafından yapılacak yazılı ve gerekçeli müracaatlar o yerde oturan seçmenlerin yarısından bir fazlası tarafından imzalanır…” denilmekte; yine aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinde de, “…köy kurulması talebi, o yerde bulunan seçmenlerin en az yarısından bir fazlasının birlikte verecekleri dilekçe ile en yakın mülki âmire yapılır…” hükmü bulunmaktadır. Yerleşim birimlerinin idari bağlılık değişiklikleri ile köy kuruluşunda o yerde yaşayan insanların iradesinin tespiti için halk oylaması yapılması gerekmektedir. Halkoylamasının nasıl  yapılacağı, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesine istinaden 11.05.1988 tarihli ve 19811 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmelik”te düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 20 nci maddesinde, valilikçe belirlenen üç kişilik bir kurul aracılığı ile halkoylaması yaptırılacağı, yine aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde de “…Oylama sonucunda seçmen listesinde, kayıtlı seçmenlerin yarıdan bir fazlasının olumlu oy kullanmış olması esastır…” hükmü bulunmaktadır. İdari bağlılık değişiklikleri ile köy kurulmasında gerek müracaat gerekse halkoylamasında karar yeter sayısı olarak o yerdeki seçmen listesinde kayıtlı seçmenlerin yarısından bir fazlası gibi nitelikli çoğunluk aranmaktadır.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Bu yazımızda: karar verme sürecinde önemli bir kavram olarak karşımıza çıkan ‘Karar yeter sayısı’nın tanımı yapılmış, belli bir topluluğun bir konu hakkında karara varmak üzere toplanması ve o konu hakkında oylama yapmak suretiyle nihai karar oluşturması sürecinin ilgili olduğu mevzuat, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve TBMM İçtüzüğü, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun kapsamında irdelenmiş; “Belediye Meclislerinin çalışma usulleri, mahallenin ayrılması ve birleşmesi, belediye kurulması ve belde adının değiştirilmesi, idari bağlılık değişikliği ve köy kurulması işlemleri” ndeki oylama ve toplantılarda aranan karar yeter sayısı, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun uygulama yönetmeliği olan “Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde değerlendirilmiştir. Oylama ve toplantı karar yeter sayısında gerek Anayasamızdaki özel hükümler gerekse özel kanunlarında belirtilen usul ve esaslar belirleyici olmaktadır.

Check Also

Türkçe “Türk Bağımsızlığı”*

“Türk milletinin en önemli özelliği bağımsızlığa olan düşkünlüğüdür. Bu gelenek yüzyıllar boyunca dil sayesinde günümüze …

Bir yanıt yazın